Site icon RestartTourism

Κουμπανάκια Κρήτης: Δείτε την πεντανόστιμη γλυκιά συνταγή

Τα κουμπανάκια η λουκουμαδάκια Κρήτης είναι αφράτα ελαφρώς μελωμένα ζυμαρένια ψωμάκια, με  έντονη τη γεύση της κανέλας.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά

Προζύμι

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 150 ml περίπου νερό
  • λίγο αλάτι

Κανελόζουμο

  • 200 ml νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας

Ζυμάρι

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερού λάδι
  • 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
  •  κανελόζουμο
  •  προζύμι

Σιρόπι

  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 1 1/2 ποτήρι νερού νερό
  • 1/2 κιλό μέλι
  •  ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνισμα (ανάμεικτο)
  •  καβρουρδισμένο και αλεσμένο σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε το προζύμι από νωρίς το πρωί ή από αργά το βράδυ. Ανακατεύουμε λίγο από το αλεύρι και λίγο από  το νερό αφήνουμε λίγες ώρες να φουσκώσει και το αναπιάνουμε. Την  διαδικασία αναπιάσματος την κάνουμε δυο φορές ως να χρησιμοποιήσουμε το 1/2 κιλό αλεύρι. Στο τελευταίο ανάπιασμα προσθέτουμε και το αλάτι. Από  το τελευταίο ανάπιασμα καλό είναι να περάσουν 12 ώρες (αν είναι  καλοκαίρι) ή 24 το χειμώνα για να προλάβει να ξινίσει.
  • Βράζουμε το νερό με την κανέλα, σουρώνουμε και αφήνουμε ελαφρώς να κρυώσει. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη,  το ελαιόλαδο τον χυμό, και το προζύμι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και  προσθέτουμε και το κανελόζουμο. Θέλουμε να πάρουμε μια ζύμη που δεν  κολλάει αλλά είναι μαλακή.
  • Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να βράσουν.  Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.  Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το μέλι. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Καβουρδίζουμε το σουσάμι να αλλάξει χρώμα και να βγάλει τα αρώματά του και το αλέθουμε ελαφρώς στο μούλτι.
  • Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα, ελαιόλαδο και σπορέλαιο σε ίση ποσότητα και το βάζουμε τα ζεσταθεί.
  • Κάνουμε μπαστούνια από τη ζύμη και κόβουμε  μικρά κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού ή μικρού αυγού.
  • Τα ρίχνουμε στο ζεστό λάδι και περιμένουμε  να ψηθούν, όταν είναι έτοιμα παίρνουν ένα καστανό χρώμα και ανεβαίνουν  στην επιφάνεια.
  • Με μια τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από το  λάδι και τα ρίχνουμε στο χλιαρό σιρόπι και τα αφήνουμε για 1 λεπτό να  μελώσουν. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι που από κάτω έχει ένα λεκανάκι και  αφήνουμε να στραγγίξει το περίσσιο σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι και σερβρίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!

Exit mobile version