Για τα χορτοπιτάκια
-
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (περίπου)
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. ρακί ή ούζο
-
Λίγες σταγόνες λεμόνι
-
1/4 κ.γ. αλάτι
-
1 φλ. νερό χλιαρό
-
Έξτρα αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
-
Για τη γέμιση
-
800 γρ. χόρτα καθαρισμένα (σπανάκι-λάπαθα-σέσκουλα-καυκαλήθρες κλπ)
-
1/4 φλ. ελαιόλαδο
-
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με τα φύλλα)
-
1 ματσ. μάραθο ή άνηθο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
- Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το λάδι, τη ρακή, το λεμόνι και το νερό.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να βραχούν και να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
- Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο.
- Με δυνατές κινήσεις και αλευρώνοντας τα χέρια όποτε είναι αναγκαίο, ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε για τουλάχιστον 30′ να ξεκουραστεί.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε τετράγωνα φύλλα.
- Στο κέντρο κάθε φύλλου ακουμπάμε 1 κουτάλια γέμισης.
- Κλείνουμε σε σχήμα φακέλου αφήνοντας λίγο ανοιχτή την επιφάνεια.
- Αφού τελειώσουμε με τα χορτοπιτάκια, μπορούμε να τα ψήσουμε, να τα τηγανίσουμε ή να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Για τη γέμιση
- Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα χόρτα.
- Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3′.
- Προσθέτουμε τα χόρτα κι ανακατεύουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τον μάραθο.
- Βάζουμε τη γέμιση σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Χορτοπιτάκια στο τηγάνι
- Αν θέλουμε να τηγανίσουμε τα χορτοπιτάκια μας, προσέχουμε να τα έχουμε κλείσει πολύ καλά στο πάνω μέρος γιατί αλλιώς θα χυθεί όλη μας η γέμιση.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λίγα-λίγα τηγανίζουμε τα χορτοπιτάκια στο καυτό λάδι και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Χορτοπιτάκια στο φούρνο
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα, ακουμπάμε τα χορτοπιτάκια στη σειρά.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε την επιφάνειά τους.
- Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Τα ψήνουμε στο αέρα, στους 180 °C στην μεσαία σχάρα, για περίπου 30′, να ροδίσουν ελαφρά.
Χορτοπιτάκια στην κατάψυξη
- Τα αραδιάζουμε σε δίσκους και τα παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξουν. Μετά, τα αποθηκεύουμε σε σακούλα τροφίμων καλά σφραγισμένη.
- Παγωμένα όπως είναι, τα βάζουμε στο φούρνο ή στο καυτό τηγάνι.
Καλή σας απόλαυση!