Site icon RestartTourism

Κρητικά καλτσούνια με τυρί: Μια ιδιαίτερη αλμυρή συνταγή!

Kalitsounia are small cheese or herb pies typical from the island of Crete.

Τα καλτσούνια με τυρί είναι μια εύκολη και γευστική συνταγή από την Κρήτη, που θα ικανοποιήσει πλήρως τον ουρανίσκο σας!

Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 200 γρ. τυρομάλαμα
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι τα υλικά της γέμισης
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης και τελευταίο προσθέτουμε, ζυμώνοντας λίγο λίγο το νερό. Παίρνουμε μια ζύμη μαλακή, που ίσα ίσα δεν θα κολλάει στο χέρι
  • Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε μια ώρα να “ξεκουραστεί”
  • Με τον λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με το πιατάκι του τσαγιού ομοιόμορφους κύκλους
  • Βάζουμε από μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο ένα μισοφέγγαρο και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο. Με το πιρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες
  • Ζεσταίνουμε στο τηγάνι άφθονο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τα καλτσούνια, γυρνώντας τα με πιρούνι και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν
  • Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας

Tip

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τυρομάλαμα με κατίκι ή οποιοδήποτε τυρί κρέμα. Αν δεν έχουμε τσικουδιά, βάζουμε στο φύλλο τσίπουρο ή απλά ξίδι

Καλή σας όρεξη!

Exit mobile version