Τα καλτσούνια με τυρί είναι μια εύκολη και γευστική συνταγή από την Κρήτη, που θα ικανοποιήσει πλήρως τον ουρανίσκο σας!
Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι τσικουδιά
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- χλιαρό νερό, όσο πάρει
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για τη γέμιση
- 200 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. τυρομάλαμα
- 200 γρ. ξινομυζήθρα
- λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι τα υλικά της γέμισης
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης και τελευταίο προσθέτουμε, ζυμώνοντας λίγο λίγο το νερό. Παίρνουμε μια ζύμη μαλακή, που ίσα ίσα δεν θα κολλάει στο χέρι
- Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε μια ώρα να “ξεκουραστεί”
- Με τον λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με το πιατάκι του τσαγιού ομοιόμορφους κύκλους
- Βάζουμε από μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο ένα μισοφέγγαρο και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο. Με το πιρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες
- Ζεσταίνουμε στο τηγάνι άφθονο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τα καλτσούνια, γυρνώντας τα με πιρούνι και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας
Tip
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τυρομάλαμα με κατίκι ή οποιοδήποτε τυρί κρέμα. Αν δεν έχουμε τσικουδιά, βάζουμε στο φύλλο τσίπουρο ή απλά ξίδι
Καλή σας όρεξη!