-
5 χωριάτικα φύλλα
-
2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο βρασμένο και πολύ ψιλοκομμένο
-
2-3 συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
-
2 φλ. ρύζι Καρολίνα
-
4 φλ. νερό ή ζωμό που βράσαμε το κοτόπουλο
-
1 φλ. σταφίδες
-
1 φλ. αμύγδαλα
-
1/2 φλ. φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι (ψίχα)
-
1 φλ. στακοβούτυρο Ανωγείων ή μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο
-
2-3 πρέζες κανέλα
-
1-2 πρέζες γαρύφαλλο
-
1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
-
1/2 φλ. ζάχαρη
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
3-4 φλ. ζωμός κότας ή γάλα
Εκτέλεση
- Bράζουμε πρώτα το κοτόπουλο, κρατάμε τον ζωμό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το στακοβούτυρο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί. Προσθέτουμε τον ζωμό ή νερό και βράζουμε το ρύζι.
- Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε στο ρύζι το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Τέλος, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.
- Σκεπάζουμε εκτός φωτιάς με πετσέτα και αφήνουμε 5′-10′ να τραβήξει τα υγρά του το ρύζι.
- Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 2 βουτυρωμένα χωριάτικα φύλλα, πασπαλίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγη ζάχαρη.
- Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε 1 βουτυρωμένο χωριάτικο φύλλο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία δυο χωριάτικα φύλλα βουτυρωμένα.
- Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε σε κομμάτια.
- Περιχύνουμε με το ζωμό ή με γάλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα (προαιρετικά).
- Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά ο τζουλαμάς.
- Σερβίρεται ζεστός.
Καλή σας απόλαυση!