-
2 φλ. αλεύρι
-
3/4 φλ. νερό
-
1/2 κ.γλ. αλάτι
-
1 κ.σ ελαιόλαδο
-
λίγο έξτρα αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
Για την σούπα ζυμαρικών
-
6 φλ. νερό ζεστό
-
λίγο αλάτι
-
1 φλ. ξερή μυζήθρα Κρήτης (ή ανθότυρο)
-
1/4 φλ. ελαιόλαδο ή λίγο στακοβούτυρο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
- Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
- Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε λίγο στα χέρια μέχρι να μην κολλάει.
- Αφού γίνει λεία και λίγο σφιχτή, τη βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη λεπτό φύλλο.
- Τυλίγουμε το φύλλο ρολό γύρω από τον πλάστη και με μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος την μια πλευρά του φύλλου.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το μαγγίρι σε τετράγωνα κομμάτια 1,5 εκατ.
- Αφήνουμε το ζυμαρικό απλωτά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια να στεγνώσει για 30΄ περίπου.
- Σε καυτή κατσαρόλα με το ζεστό ελαιόλαδο, ρίχνουμε το 1/3 από το μαγγίρι και το αφήνουμε να ροδίσει για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζεστό νερό και μόλις πάρει πάρει βράση, ρίχνουμε και το υπόλοιπο.
- Αλατίζουμε και βράζουμε για 2-3΄ μέχρι να ανεβεί στην επιφάνεια.
- Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε τριμμένο τυρί και λίγο ελαιόλαδο ή στακοβούτυρο.
- Μοιάζει με πηχτή σούπα και σερβίρεται σε βαθιά πιάτα ή μπολ με μπόλικο τριμμένο τυρί και πιπέρι.
- Το παραδοσιακό κρητικό αυτό φαγητό, το συναντούμε και στην γλυκιά εκδοχή του, κάτι αντίστοιχο σαν το παραδοσιακό Ματσόαλο της Ρόδου.
- Ήταν το πιο οικονομικό φαγητό της Κρήτης, ιδανικό για να χορταίνει όλη η οικογένεια.
- Λίγο κρητικό στακοβούτυρο απογειώνει την γεύση.
Καλή σας απόλαυση!