Site icon RestartTourism

Μαγγίρι Κρήτης: Τι είναι και πώς φτιάχνεται

Το μαγγίρι είναι σούπα με «χυλοπίτες» και είναι παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνουν στην Κρήτη.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά

  • 2 φλ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. νερό
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • λίγο έξτρα αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)

Για την σούπα ζυμαρικών

  • 6 φλ. νερό ζεστό
  • λίγο αλάτι
  • 1 φλ. ξερή μυζήθρα Κρήτης (ή ανθότυρο)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο ή λίγο στακοβούτυρο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
  • Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
  • Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε λίγο στα χέρια μέχρι να μην κολλάει.
  • Αφού γίνει λεία και λίγο σφιχτή, τη βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη λεπτό φύλλο.
  • Τυλίγουμε το φύλλο ρολό γύρω από τον πλάστη και με μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος την μια πλευρά του φύλλου.
  • Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το μαγγίρι σε τετράγωνα κομμάτια 1,5 εκατ.
  • Αφήνουμε το ζυμαρικό απλωτά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια να στεγνώσει για 30΄ περίπου.
  • Σε καυτή κατσαρόλα με το ζεστό ελαιόλαδο, ρίχνουμε το 1/3 από το μαγγίρι και το αφήνουμε να ροδίσει για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ζεστό νερό και μόλις πάρει πάρει βράση, ρίχνουμε και το υπόλοιπο.
  • Αλατίζουμε και βράζουμε για 2-3΄ μέχρι να ανεβεί στην επιφάνεια.
  • Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε τριμμένο τυρί και λίγο ελαιόλαδο ή στακοβούτυρο.
  • Μοιάζει με πηχτή σούπα και σερβίρεται σε βαθιά πιάτα ή μπολ με μπόλικο τριμμένο τυρί και πιπέρι.

Καλή σας απόλαυση!

Exit mobile version