Μαραθόπιτα Κρήτης: Δείτε πώς θα τη φτιάξετε

Η μαραθόπιτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης, είναι πεντανόστιμη και θα την λατρέψετε!

Πάμε να δούμε πώς θα την φτιάξετε

Υλικά

Για το φύλλο

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. νερό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι ή λεμόνι
  • 1 κ.σ. ούζο ή ρακί
  • 2 πρέζα/ες αλάτι

Για τη γέμιση

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσ. μάραθο τρυφερό (100 γρ.)
  • 1 ματσ. σπανάκι ή άλλα χόρτα εποχής (150 γρ.)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση

  • Πλένουμε το μάραθο και τα χόρτα και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Ψιλοκόβουμε τον μάραθο και τα τρυφερά κοτσάνια του.
  • Κόβουμε και τα χόρτα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι.
  • Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να γλυκάνει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
  • Δυναμώνουμε την εστία και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το μάραθο και τα χόρτα.
  • Αλατίζουμε και τρίβουμε πιπέρι.
  • Τσιγαρίζουμε τα πράσινα για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά, να στεγνώσουν και να πιούν όλα τα υγρά τους.
  • Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή.
  • Αν έχει υγρά, τη βάζουμε σε σουρωτήρι και τη αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να στραγγίσει η υγρασία.
  • Για την ζύμη
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά και τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε με κουτάλα να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
  • Όταν όλα τα υλικά ενωθούν γύρω από την κουτάλα, αδειάζουμε τα υλικά στον πάγκο και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι λεία, απαλή και εύπλαστη.
  • Αν χρειαστεί λίγο έξτρα αλεύρι στο ζύμωμα ή αν ελαφρά κολλάει η ζύμη, πασπαλίστε λίγο έξτρα αλεύρι.
  • Όταν η ζύμη γίνει λεία και δεν κολλάει στα χέρια, τη βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη πλάθουμε σε μακρύ ρολό και κόβουμε σε 10 κομμάτια 60-70 γρ. το κάθε ένα.
  • Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομματάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο.
  • Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου σε ακτίνα 10 εκατοστών από λίγη γέμιση.
  • Αφήνουμε γύρω κενό φύλλο για να κλείσουνε οι μαραθόπιτες.
  • Τα μαραθοπιτάκια δεν θέλουν πολύ γέμιση γιατί είναι έντονο το άρωμα.
  • Βρέχουμε ελαφρά το φύλλο που περισσεύει.
  • Κλείνουμε το φύλλο που περισσεύει πάνω στις μαραθόπιτες και πιέζουμε ελαφρά τις ενώσεις.
  • Μετά με τον πλάστη ή με τα χέρια πατάμε τις μαραθόπιτες να πλατύνουν και να γίνουν πολύ λεπτές.
  • Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα μαραθοπιτάκια.
  • Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
  • Βγάζουμε τα μαραθοπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

Καλη σας απόλαυση!