Η μαραθόπιτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης, είναι πεντανόστιμη και θα την λατρέψετε!
Πάμε να δούμε πώς θα την φτιάξετε
Υλικά
Για το φύλλο
-
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
-
200 γρ. νερό
-
50 γρ. ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. ξύδι ή λεμόνι
-
1 κ.σ. ούζο ή ρακί
-
2 πρέζα/ες αλάτι
Για τη γέμιση
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
-
1 ματσ. μάραθο τρυφερό (100 γρ.)
-
1 ματσ. σπανάκι ή άλλα χόρτα εποχής (150 γρ.)
-
Αλάτι
-
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Εκτέλεση
- Πλένουμε το μάραθο και τα χόρτα και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Ψιλοκόβουμε τον μάραθο και τα τρυφερά κοτσάνια του.
- Κόβουμε και τα χόρτα.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι.
- Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να γλυκάνει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
- Δυναμώνουμε την εστία και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το μάραθο και τα χόρτα.
- Αλατίζουμε και τρίβουμε πιπέρι.
- Τσιγαρίζουμε τα πράσινα για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά, να στεγνώσουν και να πιούν όλα τα υγρά τους.
- Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή.
- Αν έχει υγρά, τη βάζουμε σε σουρωτήρι και τη αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να στραγγίσει η υγρασία.
- Για την ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε με κουτάλα να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
- Όταν όλα τα υλικά ενωθούν γύρω από την κουτάλα, αδειάζουμε τα υλικά στον πάγκο και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι λεία, απαλή και εύπλαστη.
- Αν χρειαστεί λίγο έξτρα αλεύρι στο ζύμωμα ή αν ελαφρά κολλάει η ζύμη, πασπαλίστε λίγο έξτρα αλεύρι.
- Όταν η ζύμη γίνει λεία και δεν κολλάει στα χέρια, τη βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη πλάθουμε σε μακρύ ρολό και κόβουμε σε 10 κομμάτια 60-70 γρ. το κάθε ένα.
- Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομματάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου σε ακτίνα 10 εκατοστών από λίγη γέμιση.
- Αφήνουμε γύρω κενό φύλλο για να κλείσουνε οι μαραθόπιτες.
- Τα μαραθοπιτάκια δεν θέλουν πολύ γέμιση γιατί είναι έντονο το άρωμα.
- Βρέχουμε ελαφρά το φύλλο που περισσεύει.
- Κλείνουμε το φύλλο που περισσεύει πάνω στις μαραθόπιτες και πιέζουμε ελαφρά τις ενώσεις.
- Μετά με τον πλάστη ή με τα χέρια πατάμε τις μαραθόπιτες να πλατύνουν και να γίνουν πολύ λεπτές.
- Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα μαραθοπιτάκια.
- Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τα μαραθοπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Καλη σας απόλαυση!