Μουσταλευρία: Η πεντανόστιμη συνταγή της Κρήτης

Η μουσταλευριά είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης με χυμό σταφυλιού που μετατρέπεται σε μια κρέμα με βελούδινη υφή και την φτιάχνουν συνήθως τον Σεπτέμβρη.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά 

Για τη μουσταλευριά

  • 5 φλ. κομμένο μούστο
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1/2 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
  • 1 φλ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • Για το γαρνίρισμα
  • 1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
  • Κανέλα

Εκτέλεση

  • Η παραδοσιακή μουσταλευριά Πάρου γίνεται με φρέσκο μούστο, αλεύρι, σιμιγδάλι ή νισεστέ. Αν ο φρέσκος μούστος δεν είναι πολύ γλυκός, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή λίγο πετιμέζι, ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε τη μουσταλευριά. Γι’ αυτό, πάντα δοκιμάζουμε το μούστο για να ελέγξουμε τη γλυκύτητά του.
  • Απαραιτήτως όμως για την κλασική μουσταλευριά χρησιμοποιούμε «κομμένο μούστο».
  • Βάζουμε τον κομμένο μούστο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ένα σύρμα και όχι με κουτάλα, για να μη σβολιάσουν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε το μέλι ή το πετιμέζι, τα ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα και την κοπανισμένη μαστίχα.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά ίσα που να κοχλάζει για περίπου 10′, ώστε να ψηθεί το αλεύρι και να πυκνώσει το μείγμα.
  • Μόλις πάρει βράση, την αδειάζουμε σε ατομικά μπολάκια ρηχά, σε πιάτα βαθιά ή σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Αφού κρυώσει θα κοπεί σε κομμάτια.
  • Πασπαλίζουμε όσο είναι ακόμα ζεστή με καβουρδισμένο σουσάμι και μπόλικη κανέλα.
  • Τη αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά τη σερβίρουμε ατομικά σε μπολάκια ή σε κομμάτια αν τη βάλαμε από την αρχή σε μεγάλο ρηχό σκεύος.
  • Η μουσταλευριά διατηρείται για 2 -3 ημέρες εκτός ψυγείου σε δροσερό σημείο. Όμως αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, είναι καλύτερα να τη βάλετε στη συντήρηση του ψυγείου, καθώς εκεί μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες.

Καλή σας απόλαυση!