Για τη μουσταλευριά
-
5 φλ. κομμένο μούστο
-
3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
-
1 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
-
1/2 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
-
1 φλ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
-
Για το γαρνίρισμα
-
1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
-
Κανέλα
Εκτέλεση
- Η παραδοσιακή μουσταλευριά Πάρου γίνεται με φρέσκο μούστο, αλεύρι, σιμιγδάλι ή νισεστέ. Αν ο φρέσκος μούστος δεν είναι πολύ γλυκός, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή λίγο πετιμέζι, ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε τη μουσταλευριά. Γι’ αυτό, πάντα δοκιμάζουμε το μούστο για να ελέγξουμε τη γλυκύτητά του.
- Απαραιτήτως όμως για την κλασική μουσταλευριά χρησιμοποιούμε «κομμένο μούστο».
- Βάζουμε τον κομμένο μούστο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ένα σύρμα και όχι με κουτάλα, για να μη σβολιάσουν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το μέλι ή το πετιμέζι, τα ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα και την κοπανισμένη μαστίχα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά ίσα που να κοχλάζει για περίπου 10′, ώστε να ψηθεί το αλεύρι και να πυκνώσει το μείγμα.
- Μόλις πάρει βράση, την αδειάζουμε σε ατομικά μπολάκια ρηχά, σε πιάτα βαθιά ή σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Αφού κρυώσει θα κοπεί σε κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε όσο είναι ακόμα ζεστή με καβουρδισμένο σουσάμι και μπόλικη κανέλα.
- Τη αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά τη σερβίρουμε ατομικά σε μπολάκια ή σε κομμάτια αν τη βάλαμε από την αρχή σε μεγάλο ρηχό σκεύος.
- Η μουσταλευριά διατηρείται για 2 -3 ημέρες εκτός ψυγείου σε δροσερό σημείο. Όμως αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, είναι καλύτερα να τη βάλετε στη συντήρηση του ψυγείου, καθώς εκεί μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες.
Καλή σας απόλαυση!