Μπουγάτσα Χανίων: Δείτε πώς φτιάχνεται

Η παραδοσιακή μπουγάτσα Χανίων είναι ιδιαίτερα αγαπημένη στο νησί. Πάμε να δούμε πώς θα την φτιάξετε όπως την φτιάχνουν στην Κρήτη.

Υλικά

  • 150 γραμ. στακοβούτυρο Κρήτης λιωμένο (σε όλα τα κρητικά προϊόντα)
  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυττού
  • 500 γραμ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
  • κρητικό τυρί μαλάκα ή κατσοχοίρι (σε όλα τα κρητικά προϊόντα)
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. φρυγανιά
  • 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 100 γραμ. ψίχα φυστίκι Αιγίνης

Για το σιρόπι

  • 1/2 φλ. νερό
  • 1⅓ φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • κανέλα και άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε πρώτα ρηχό ταψί μακρόστενο.
  • Στρώνουμε 7 φύλλα Βηρυτού βουτυρωμένα.
  • Βάζουμε σε μπολ τα τυριά. Με πιρούνι τα λιώνουμε και τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αδειάζουμε την γέμιση στα φύλλα.
  • Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα πολίτικα φύλλα βουτυρώνοντάς τα.
  • Μπήγουμε τα περισσεύματα φύλλων από κάτω ή γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων πάνω στο τυρί και κόβουμε με μαχαίρι τα περισσεύματα των πάνω φύλλων.
  • Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια την επιφάνεια των φύλλων.
  • Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια.
  • Ραντίζουμε πεταχτά λίγες σταγόνες νερό ώστε να μην ανασηκώνονται με το ψήσιμο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC αέρα για περίπου 30′ ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο.

Για το σιρόπι

  • Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό και ζάχαρη και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για 2′.
  • Τέλος, προσθέτουμε το θυμαρίσιο μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Περιχύνουμε το καυτό γλυκό αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο με το ζεστό σιρόπι.
  • Περιχύνουμε το γλυκό σιγά σιγά.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και βγάζουμε κομμάτια.
  • Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη ψίχα φιστίκι.
  • Εναλλακτικά δεν σιροπιάζουμε, απλά αχνίζουμε με κανελοζάχαρη. Σερβίρεται ζεστή.

Καλή σας απόλαυση!