Η παραδοσιακή μπουγάτσα Χανίων είναι ιδιαίτερα αγαπημένη στο νησί. Πάμε να δούμε πώς θα την φτιάξετε όπως την φτιάχνουν στην Κρήτη.
Υλικά
- 150 γραμ. στακοβούτυρο Κρήτης λιωμένο (σε όλα τα κρητικά προϊόντα)
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυττού
- 500 γραμ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
- κρητικό τυρί μαλάκα ή κατσοχοίρι (σε όλα τα κρητικά προϊόντα)
- 2 αυγά
- 2 κ.σ. φρυγανιά
- 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 πρέζα κανέλα
- 100 γραμ. ψίχα φυστίκι Αιγίνης
Για το σιρόπι
- 1/2 φλ. νερό
- 1⅓ φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- κανέλα και άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε πρώτα ρηχό ταψί μακρόστενο.
- Στρώνουμε 7 φύλλα Βηρυτού βουτυρωμένα.
- Βάζουμε σε μπολ τα τυριά. Με πιρούνι τα λιώνουμε και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αδειάζουμε την γέμιση στα φύλλα.
- Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα πολίτικα φύλλα βουτυρώνοντάς τα.
- Μπήγουμε τα περισσεύματα φύλλων από κάτω ή γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων πάνω στο τυρί και κόβουμε με μαχαίρι τα περισσεύματα των πάνω φύλλων.
- Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια την επιφάνεια των φύλλων.
- Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια.
- Ραντίζουμε πεταχτά λίγες σταγόνες νερό ώστε να μην ανασηκώνονται με το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC αέρα για περίπου 30′ ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο.
Για το σιρόπι
- Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό και ζάχαρη και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για 2′.
- Τέλος, προσθέτουμε το θυμαρίσιο μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Περιχύνουμε το καυτό γλυκό αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο με το ζεστό σιρόπι.
- Περιχύνουμε το γλυκό σιγά σιγά.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και βγάζουμε κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη ψίχα φιστίκι.
- Εναλλακτικά δεν σιροπιάζουμε, απλά αχνίζουμε με κανελοζάχαρη. Σερβίρεται ζεστή.
Καλή σας απόλαυση!