Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι μια πεντανόστιμη κρητική συνταγή που φτιάχνουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Πάμε να δούμε πώς τα φτιάχνουν στην Κρήτη
Υλικά
- 85 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια (μεγάλα)
- 5 κρεμμυδάκια (φρέσκα)
- 1 ντομάτα (ώριμη)
- 1 καρδιά μαρουλιού ή 1 κολοκύθι
- 1/2 ματσ. άνηθο
- 1/2 ματσ. μαϊντανό
- 1/2 ματσ. δυόσμο
- 350 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 2 λεμόνια (χυμό)
- 250 γρ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό.
- Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Στύβουμε μέσα στο ρύζι το ένα λεμόνι κι ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Πρώτα τρίβουμε τα ξερά κρεμμύδια στη γέμιση και έπειτα τρίβουμε τη ντομάτα.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους καθώς και τα μυρωδικά. Άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό.
- Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά της γέμισης.
- Ψιλοκόβουμε την καρδιά από ένα μαρούλι ή τρίβουμε ένα κολοκύθι στη γέμιση.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Τέλος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
Για το τύλιγμα
- Πιάνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι ζουμερή γέμιση και το τυλίγουμε σφιχτά.
- Όμοια τυλίγουμε και τα υπόλοιπα.
- Σε μια κατσαρόλα 26 εκατ. βάζουμε στη βάση 3 με 4 αμπελόφυλλα.
- Βάζουμε σειρά-σειρά σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο, χωρίς να υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
- Στήνουμε και την επόμενη σειρά από πάνω τοποθετώντας τα το ένα κοντά στο άλλο.
- Είναι βασικό η κατσαρόλα να είναι φαρδιά για μην κάνεις πολλές σειρές.
- Ακουμπάμε ένα πιάτο πάνω στο φαγητό.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι.
- Προσθέτουμε νερό, ίσα που να σκεπαστούν.
- Βάζουμε το φαγητό στη φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.
- Τα σερβίρουμε με το λεμόνι.
Καλή σας απόλαυση!