Η Κρήτη φημίζεται για τις παντενόστιμες συνταγές της με μια από αυτές το κρητικό σφουγγάτο. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα στο τηγάνι με κολοκυθάκια και είναι μια σπιτική συνταγή.
Υλικά
- 6 κολοκυθάκια μέτρια πολύ τρυφερά
- 1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 6 αυγά
- 100 γρ. ξινομυζήθρα
- Λίγο αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο φρέσκο δυόσμο
Εκτέλεση
- Το κρητικό σφουγγάτο γίνεται στο τηγάνι, σε αντίθεση με το σφουγγάτο φούρνου και το σφουγγάτο Κύθνου.
- Πλένουμε πρώτα τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε καρέ.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σε μεσαίο τηγάνι σοτάρουμε τα κολοκύθια ίσα να μαλακώσουν ελαφρά. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα ούτε να λιώσουν τα κολοκυθάκια. Πρέπει να παραμείνουν καταπράσινα και αλ ντέντε.
- Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και σοτάρουμε 2-3 να μαλακώσει.
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγα φύλλα δυόσμου.
- Διαλύουμε την ξινομυζήθρα μέσα στα αυγά και περιχύνουμε το σφουγγάτο στο τηγάνι.
- Σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά το σφουγγάτο από τη μία πλευρά για λίγα λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Πότε πότε ανακατεύουμε τα αυγά με τα κολοκύθια ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Αναποδογυρίζουμε το σφουγγάτο όπως την ομελέτα με τη βοήθεια ενός πιάτου κι από την άλλη πλευρά, για να ψηθεί.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο του σφουγγάτου για 2-3’ σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή να μην αρπάξει το αυγό και το τυρί στο τηγάνι.
- Σερβίρουμε το κρητικό σφουγγάτο ζεστό με ντοματοσαλάτα και ψωμί.
Καλή σας απόλαυση!