Στριφτή αμυγδαλόπιτα: Πεντανόστιμη κρητική συνταγή

Η στριφτή αμυγδαλόπιτα με φύλλο κρούστας είναι μια πεντανόστιμη κρητική συνταγή που μόλις δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε.

Πάμε να δούμε πώς θα τη φτιάξετε

Υλικά

  • 10 φύλλα Βηρυτού ή κρούστας
  • άχνη για το τελείωμα

Για τη γέμιση

  • 400 γραμ. στακοβούτυρο σε θερμ. δωμ
  • 400 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 400 γραμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 4 κ.σ ανθόνερο
  • 2 κοφτές κ.σ. αλεύρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. γλυκό κουταλιού λεμόνι
  • 1/2 φλ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
  • 150 γραμ. σταφίδες
  • λίγη κρυσταλλική ζάχαρη
  • λίγη άχνη

Εκτέλεση

  • Για την αμυγδαλόπιτα με φύλλο κρούστας, πρώτα στραγγίζουμε καλά τα γλυκά κουταλιού.
  • Κρατάμε λίγο γλυκό για το σερβίρισμα και ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο.
  • Σε μπολ, βάζουμε το στακοβούτυρο με την άχνη κι ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα να γίνει κρέμα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε να τα πιει το μίγμα. Προσθέτουμε το αμύγδαλο, το ξύσμα, το αλεύρι κι ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει σαν πάστα.
  • Τέλος ρίχνουνε τις σταφίδες και τα γλυκά του κουταλιού. Ανακατεύουμε.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο. Το κόβουμε κατά μήκος στα δυο.
  • Παίρνουμε μπροστά μας το ένα κομμάτι και απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς, κουταλιές από την γέμιση.
  • Πασπαλίζουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
  • Το βάζουμε τυλιγμένο σε σαλιγκαράκι στο κέντρο ενός μεγάλου στρογγυλού βουτυρωμένου ταψιού, 32 εκατ.
  • Φτιάχνουμε το επόμενο με τον ίδιο τρόπο. Ενώνουμε την άκρη το ρολού στο στριφτό ρολό που είναι ήδη στο ταψί και συνεχίζουμε γύρω του, ώστε να μεγαλώσει η διάμετρος.
  • Συνεχίζουνε έτσι με όλα τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος θα έχουμε μια μεγάλη στριφτή πίτα.
  • Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς C, στον αέρα για 50′ περίπου μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
  • Αχνίζουμε με λίγη άχνη. Κόβουμε σε κομμάτια και γαρνίρουμε με λίγο γλυκό του κουταλιού.

Καλή σας απόλαυση!