Πρασόρυζο Ιθάκης: Γευστικό ταξίδι… στο νησί του Οδυσσέα

Το πρασόρυζο είναι μια υγιεινή συνταγή που φτιάχνουν στην Ιθάκη και αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Πάμε να δούμε πως θα την ετοιμάσετε

Υλικά

  • 7-8 μικρά “τρυφερά” πράσα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες
  • 1 μικρό καρότο τριμμένο
  • 2 φλ. τσ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 κύβος λαχανικών
  • 5 φλ. τσ. νερό βραστό
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμός ενός λεμονιού
  • άνηθος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  • Αφού καθαρίσουμε, πλύνουμε και κόψουμε το λευκό μέρος των πράσων σε φέτες, τα αχνίζουμε. Τα βάζουμε δηλαδή σε κατσαρόλα με ένα τέταρτο του φλιτζανιού νερό και με κλειστή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά τα βράζουμε λίγο. Προσοχή, το νερό θα σωθεί γρήγορα. Μόλις σωθεί το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και την κάνουμε μέτρια
  • Ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμύδια. Μόλις τσιγαριστούν λίγο, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε, για να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το βραστό νερό, τον κύβο, το τριμμένο καρότο, και την κέτσαπ. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε να βράσει
  • Μετά από 15-20 λεπτά, ανοίγουμε και ελέγχουμε μήπως χρειάζεται λίγο νεράκι. Μόλις βεβαιωθούμε ότι το ρύζι έβρασε, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και αλατοπίπερο. Τον άνηθο, μπορούμε να τον βάλουμε τώρα, ή στο σερβίρισμα
  • Μπορούμε να σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι ή με extra λεμόνι

Καλή σας όρεξη!