Κρεατόπιτα: Η σπεσιαλιτέ της Κεφαλονιάς

Η κρεατόπιτα είναι η παραδοσιακή κεφαλονίτικη συνταγή, που αξίζει να δοκιμάσετε. Αποτελεί άλλη μια ελληνική γαστρονομική επιλογή, που ικανοποιεί κάθε “καλοφαγά”.

Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό αρνάκι γάλακτος σε κομματάκια, 1/2 κιλό χοιρινό σε κομματάκια
  • 4-5 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
  • 1 πατάτα μέτρια σε κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 κουτ. γλυκού μέντα
  • 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • αλάτι, πιπέρι

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το κρέας και το τσιγαρίζετε. Προσθέτετε νερό και προαιρετικά λίγο κρασί και αφήνετε το κρέας να βράσει
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το κρέας και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ρίχνοντας τελευταίο το ρύζι και ανακατεύοντας πολύ καλά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220-250 βαθμούς
  • Ετοιμάζετε το φύλλο. Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το κρασί, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη, σε δύο μπάλες και σε αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα
  • Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε, με το άλλο φύλλο. Γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα και ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για μια ώρα

Καλή σας όρεξη!