Νόστιμη συνταγή για το Κερκυραϊκο Σοφρίτο

Το σοφρίτο είναι ένα παραδοσικό φαγητό της Κέρκυρας και η ονομασία του προέρχεται από τα Ιταλικά So fritto που σημαίνει σιγοψημένο. Είναι το δεύτερο πιο εμβληματικό πιάτο του νησιού μετά την παστιτσάδα.

Είμαστε σίγουροι πως αν το δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε.

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε:

Υλικά: 

  • 1 κιλό μοσχάρι (νουά, ουρά, στρογγυλό ή κιλότο) σε φέτες χτυπημένο (να μαλακώσει)
  • Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτηράκι λάδι
  • 1/3 ξύδι
  • 2/3 λευκό κρασί μαζί σε 1 ποτήρι 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε το κρέας σε φέτες περίπου ενός εκατοστού.
  • Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλευρώνουμε αφού πρώτα τις έχουμε στραγγίσει καλά χωρίς να πλύνουμε το κρέας.
  • Σε χαμηλό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και όταν αρχίζει να καίει ρίχνουμε τις φέτες μια μια ίσα να κοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές και τις βγάζουμε σε άλλο σκεύος.
  • Στο ίδιο λάδι που σοτάραμε το κρέας βάζουμε τα σκόρδα κομμένα στα τέσσερα και το μαϊντανό να μαραθούν για 3-4 λεπτά.
  • Μπορούμε να ζεστάνουμε νέο ελαιόλαδο με τα υλικά μας και όχι το ίδιο αν δε θέλουμε να βγει βαρύ το φαγητό μας.
  • Σβήνουμε το μείγμα με το ξύδι και το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση και στο τέλος σβήνουμε με δυο ποτήρια νερό.
  • Τοποθετούμε μέσα στο μείγμα το κρεάς και το αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να αρχίσει να πήζει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Corn Flour να δέσουμε τη σάλτσα αν δεν καταφέρουμε να δέσει μόνη της.
  • Δεν ανακατεύουμε το κρέας για να μην καταστραφεί .
  • Γυρνάμε την κατασαρόλα μας για να μην κολλήσει.

Το σοφρίτο μπορεί να σερβίριστεί  ζεστό με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.