Φρυγαδέλια: Η πεντανόστιμη συνταγή της Λευκάδας

Η φρυγαδέλια είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που φτιάχνουν στην Λευκάδα και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Είναι ουσιαστικά συκώτι στη σούβλα!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά

Eκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μπαστουνάκια συκωτιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν για 5-6 ώρες, σε σχετικά δροσερό μέρος (το καλοκαίρι στο ψυγείο).
  • Αν η μπόλια είναι πολύ σκληρή και άκαμπτη, τη μουλιάζουμε σε νερό για 2-3 ώρες ή μέχρι να δούμε ότι είναι εύκαμπτη και μπορεί να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει. Την ξεπλένουμε σχολαστικά με ζεστό νερό και τη στεγνώνουμε εντελώς.
  • Κόβουμε κομμάτια όσα και τα μπαστουνάκια συκωτιού, σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορεί το κάθε κομμάτι να τυλίξει το μπαστουνάκι συκωτιού (λίγο πιο μεγάλα από την παλάμη μας).
  • Αν τα ανοίγματά της είναι μεγάλα, τυλίγουμε κάθε μπαστούνι δύο φορές. Δένουμε τις άκρες προσεκτικά σε μικρούς κόμπους, για να μην ξετυλιχθεί. Αλατοπιπερώνουμε.

Καλή σας απόλαυση!

  • Ίδανικά τα φρυγαδέλια ψήνονται στη σχάρα, στα κάρβουνα, σε μέτρια προς ελαφρώς χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπόλια και να ψηθεί το συκώτι, αλλά χωρίς να στεγνώσει.
  • Δοκιμάζουμε ένα φρυγαδέλι κόβοντάς το στη μέση: πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο και ζουμερό.
  • Στη διάρκεια του ψησίματος γυρνάμε πολύ συχνά τα φρυγαδέλια, για να μην αρπάξει η μπόλια.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε τα φρυγαδέλια σε δόσεις, σε λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι, πάντα σε μέτρια φωτιά, με συχνά γυρίσματα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το συκώτι και να ροδίσει ομοιόμορφα η μπόλια.
  • Μπορούμε να τα ψήσουμε και στο γκριλ, για περίπου 5 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά, αλλά θα τα ακουμπήσουμε πάνω σε καυτή λαδωμένη σχάρα που στερεώνουμε πάνω από ένα ταψάκι, ώστε να απομακρυνθούν τα περιττά και βαριά λίπη.
  • Σερβίρουμε τη φρυγαδέλια με τηγανητές πατάτες.