Κέφαλοι: Μια λευκαδίτικη συνταγή με ψάρι στην κατσαρόλα

Οι κέφαλοι είναι παραδοσιακό πιάτο της Λευκάδας. Μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με ντομάτα, κρεμμύδι και κυδωνάτες πατάτες, είναι πεντανόστιμο και αποτελεί μια από τις πιο νόστιμες συνταγές με ψάρι.

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε

Υλικά

  • 1,5 κιλό κέφαλοι, καθαρισμένοι και κομμένοι σε χοντρές φέτες, πάχους περίπου 5 εκ.
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες, με το ζουμί τους
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε κέφαλους στην κατσαρόλα, αλατίζουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα μαγειρέψουμε.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να «γλυκάνει».
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, ίσα να λαδωθούν καλά.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και να μισομαλακώσουν οι πατάτες.
  • Ξεσκεπάζουμε, τακτοποιούμε τα ψάρια πάνω στις πατάτες με τη σάλτσα και ξανακλείνουμε το καπάκι.
  • Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένο πιπέρι.

Έτοιμο για σερβίρισμα. Καλή σας απόλαυση!