Μαριδόπιτα Λευκάδας: Τι είναι και πώς φτιάχνεται

Η μαριδόπιτα είναι μια παραδοσιακή και ξεχωριστή συνταγή που φτιάχνουν στην Λευκάδα και αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Υλικά

  • Μαρίδα, ½ κιλ., ψιλή
  • Κρεμμύδι ξηρό, 2 τμχ., ψιλοκομμένα
  • Σκόρδο, 1 τμχ., ολόκληρο κεφάλι
  • Πατάτα, 2 τμχ., κομμένες σε κυβάκια
  • Ντομάτα, 2 τμχ., φρέσκιες
  • Ελαιόλαδο, ¾ ποτήρι/-α
  • Ρίγανη, λίγη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τα κεφάλια από το μαριδάκι, πλένουμε καλά και το αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι.
  • Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε δύο φύλλα ώστε να εξέχουν από τα χείλη και τα λαδώνουμε κι αυτά.
  • Ρίχνουμε πάνω στα φύλλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, και τις πατάτες. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Στρώνουμε από πάνω το μαριδάκι και αλατίζουμε.
  • Τρίβουμε τις δύο ντομάτες και τις ρίχνουμε πάνω από το μαριδάκι.
  • Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη και το λάδι.
  • Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα έτσι ώστε να φτιάξουμε μία κοτσίδα γύρω –γύρω από το ταψί.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου, να ροδίσει καλά πάνω κάτω.

Καλή σας απόλαυση!