Μελιτζάνες σκορδοστούμπι: Η παραδοσιακή συνταγή της Ζακύνθου!

Οι μελιτζάνες σκορδοστούμπι είναι από τα “εμβληματικότερα” πιάτα της Ζακύνθου και έχει γεύση και άρωμα, που ξεχωρίζουν!

Ας δούμε τη συνταγή

Υλικά

  • 4-5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε καρέ κομμάτια
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • λίγη πάπρικα
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2 κουταλιές ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη ρίγανη
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Παίρνουμε τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε χοντροκομμένα καρέ κομμάτια, τις αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι, για να ξεπικρίσουν λίγο
  • Αφού τις αφήσουμε για λίγο στο νερό, τις αφαιρούμε και τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει λίγο. Όταν κάψει, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε λίγο, για να ροδίσουν ελαφρά και τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί
  • Ψιλοκόβουμε και το σκόρδο και το αφήνουμε στην άκρη
  • Για τη σάλτσα ντομάτας βάζουμε ελαιόλαδο και την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, την πιπεριά Φλωρίνης, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το ξίδι και τη ρίγανη. Την αφήνουμε να βράσει, για να δέσει λίγο
  • Αφού ετοιμάσουμε τη σάλτσα, παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και εκεί μέσα κάνουμε στρώσεις από μελιτζάνες και σκόρδο. Πρώτα κάνουμε μία στρώση από μελιτζάνες πασπαλίζοντας με το μισό σκόρδο, έπειτα τις μελιτζάνες και τέλος το σκόρδο. Προσθέτουμε και τη σάλτσα ντομάτας από πάνω και το βάζουμε στο φούρνο, για να ψηθεί στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30′ λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα από πάνω

Καλή όρεξη!