Site icon RestartTourism

Ποπλέτες: Μια πεντανόστιμη συνταγή από τη Ζάκυνθο

Οι πολπέτες με κιμά και μπροκολίνες όπως τις αποκαλούν στη Ζάκυνθο είναι ένα παραδοασαικό φαγητό του νησιού που σίγουρα θα λατρέψετε.

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς κατά προτίμηση σπάλα και ελιά
  • 3 τεμ. μπαγιάτικο ψωμί χωριάτικο (2-3 ημερών)
  • 1 τεμ. αυγό
  • 5 – 6 τεμ. δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
  • 160 γρ. λαδοτύρι Ζακύνθου
  • 1/2 φλ.τσ. φρέσκο δυόσμο ή 1 κουτ.σούπας ξερό δυόσμο
  • 1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
  • κουτ.γλ. ξηρή ρίγανη
  • 2 κουτ.γλ. ξηρό θυμάρι
  • 1 κουτ.σουπ. λευκό ξίδι
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για το τηγάνισμα:

  • αλεύρι γ.ο.χ. για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

Εκτέλεση

  • Μέσα σε ένα βαθύ μπολ γεμάτο με νερό βάζουμε τις μπαγιάτικες φέτες ψωμιού να μουλιάσουν και να μαλακώσουν για 10 λεπτά περίπου.
  • Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ψωμί χωρίς την κόρα αφού το στίψουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
  • Προσθέτουμε το αυγό , το σκόρδο , το ξερό κρεμμύδι, όλα τα μυρωδικά , το ελαιόλαδο, το ξίδι , αλάτι και πιπέρι και πλάθουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για δυο ώρες , ιδανικά για ένα βράδυ για να αναμειχθούν και να δέσουν τα αρώματα μεταξύ τους.
  • Στη συνέχεια βάζουμε σε ταψάκι μπόλικο αλεύρι και παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός μεγάλου αυγού και πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας για να δώσουμε στρογγυλό σχήμα.
  • Πανάρουμε τις πολπέτες και τινάζουμε το περιττό αλεύρι και το τοποθετούμε σε δίσκο πιέζοντας το απαλά να πλατύνει.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  • Τοποθετούμε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι και το γεμίζουμε κατά τα 2/3 με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά.
  • Όταν είναι έτοιμο το ελαιόλαδο βάζουμε πέντε με έξι κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε πρώτα από την μια μεριά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο ξανθό χρώμα.
  • Στη συνέχεια γυρίζουμε από την άλλη μεριά με τη βοήθεια δυο πιρουνιών και αφήνουμε να ροδίσουν και από την άλλη μεριά.
  • Αφαιρούμε τις πολπέτες και τις τοποθετούμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό ελαιόλαδο.
  • Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη από τις πολπέτες μέχρι να τελειώσει.
  • Σερβίρουμε με μπροκολίνες βραστές για σαλάτα.

Καλή σας απόλαυση!

Exit mobile version