Είναι τα Πουγκιά Αστυπάλαιας ένας από τους ωραιότερους μεζέδες της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας; Είναι και παραείναι…
Κι αν είστε λάτρεις των ελληνικών τυριών, τότε τα πουγκιά ή πουντζά της Αστυπάλαιας και θα τα λατρέψετε και θα τα βάζετε ολοένα και πιο συχνά στο τραπέζι σας.
Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς θα μπορέσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας… Σε δύο version, είτε με αλμυρή, είτε με γλυκιά γέμιση.
Πουγκιά Αστυπάλαιας – Υλικά Συνταγής
Για τη γλυκιά γέμιση
- 300 γραμμάρια ανθότυρη ή μαλακή μυζήθρα
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 φλυτζάνι νερό ή γάλα
Για την αλμυρή γέμιση
- 500 γραμμάρια κοπανιστή
- 3 φυλαράκια δυόσμο
- 1 αυγό
- 1 φλυτζάνι νερό
Για τη ζύμη
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- Νερό, τόσο όσο χρειαστείτε για να κάνετε το ζυμάρι σας να μην κολλάει στα χέρια σας.
Πουγκιά Αστυπάλαιας – Πώς θα τα φτιάξετε
- Ξεκινώντας από τη ζύμη… Προσθέτετε όλα τα υλικά σ’ ένα πλαστικό μπολ και ζυμώνετε μέχρι να γίνει αρκετά αφράτη. Οχι σκληρή, όχι πολύ σφιχτή.
- Κόβετε σε μικρά μπαλάκια, τα οποία ανοίγετε ελαφρώς για να μετατραπούν σε μικρές πιτούλες που θα υποδεχτούν τη γέμισή μας.
- Είτε γλυκιά, είτε αλμυρή, ίδια διαδικασία ακολουθείτε προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί και πλάθοντάς τα έτσι, ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές και όχι νερουλό μίγμα. Γι’ αυτό το νερό το προσθέτετε με μέτρο και στο τέλος.
- Γεμίζετε τις πίτες με το μίγμα της γέμισής σας και κλείνετε με πηρούνι σε σχήμα μισοφέγγαρου.
- Τηγανίζετε τα πουγκιά μέχρι να ροδίσουν και τα απλώνετε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στραγγίξουν από το λάδι.
- Σερβίρονται σκέτα ή με μέλι…
Καλή σας απόλαυση…