Το φακόρυζο από τη Χάλκη Δωδεκανήσου είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνουν στο νησί, ιδανικό και για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε
Υλικά
- 2 φλιτζ. ψιλή φακή
- 3/ 4 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες και με το ζουμί τους
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
- Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φακές για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να καλυφθούν καλά με το λάδι.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό.
- Σκεπάζουμε και βάζουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Αλατίζουμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για 25-30 λεπτά περίπου, ή μέχρι να κρατάνε στο δόντι.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα πάλι να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να δέσει.
- Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε περισσότερο νερό, εάν χρειαστεί, για να είναι το μείγμα υγρό.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα, για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αναμειγνύουμε με το μαγειρεμένο μείγμα ρυζιού-φακής.
- Σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση!