Λαχανοντολμάδες Καλύμνου: Απολαύστε την παραδοσιακή συνταγή

Οι λαχανοντολμάδες Καλύμνου είναι μια εναλλακτική συνταγή, που θα προσθέσει άρωμα και γεύση στις γαστρονομικές σας συνήθειες!

Πάμε να δούμε πως θα τους μαγειρέψετε

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 5 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. φυτίνη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αμπελόφυλλα
  • 1 μεσαίο λάχανο
  • ελαιόλαδο για το μαγείρεμα

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 1/2 φλ. από τα υγρά που δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα

Εκτέλεση

  • Βράζουμε για μερικά λεπτά το λάχανο και τα αμπελόφυλλα μας. Τα αφαιρούμε από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα
  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια λεκάνη
  • Στρώνουμε στην κατσαρόλα μερικά αμπελόφυλλα, για να μην κολλήσουν στον πάτο τα ντολμαδάκια, κατά το μαγείρεμα. Κάποιες φορές βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας μπριζόλες ή κόκκαλα
  • Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα το ένα, δίπλα στο άλλο. Όταν τελειώσει η πρώτη σειρά επάνω της, τοποθετούμε τη δεύτερη και ούτω καθεξής, μέχρι να τελειώσει η γέμιση μας
  • Τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα από πάνω τους και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και νερό, μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά στην αρχή, μέχρι να κοχλάσουν και μετά χαμηλώνουμε. Ανά διαστήματα, κουνάμε την κατσαρόλα μας. Μαγειρεύουμε περίπου μία ώρα μέχρι να φύγουν τα υγρά. Εν τω μεταξύ, έχουμε κρατήσει 1/2 φλιτζάνι του καφέ από τα υγρά για το αυγολέμονο
  • Όταν τελειώσει το μαγείρεμα, κάνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια με το πιρούνι σε ένα πιάτο. Έπειτα, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το λεμόνι και τέλος τα υγρά που είχαμε φυλάξει από το μαγείρεμα. Ρίχνουμε το αυγολέμονο πάνω από τα ντολμαδάκια και κουνάμε την κατσαρόλα, να πάει παντού

Καλή σας απόλαυση!