Ο Καρπάθικος μπακλαβάς είναι μια συνταγή, που σας “ταξιδεύει” με τον πιο γλυκό τρόπο στην αγαπημένη μας Δωδεκάνησο!
Πάμε να δούμε πως θα τη γευτείτε
Υλικά
- 2 ½ κιλά αλεύρι σιταρένιο
- 2 ½ ποτήρια ελαιόλαδο
- 3 ½ ποτήρια νερό
- χυμός 2 πορτοκαλιών
- κανέλα
- μαστίχα για μυρωδιά
- 2 κουταλάκια αλάτι
Για το σιρόπι
- 1 ποτήρι μέλι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 χυμό λεμονιού και τη φλούδα του
Εκτέλεση
- Παίρνουμε 2 ½ κιλά αλεύρι σιταρένιο και το κοσκινίζουμε με το κόσκινο του μπακλαβά, το οποίο είναι πηχτό και περνάμε μόνο το ψιλό αλεύρι σε μία λεκάνη
- Μετά παίρνουμε το ελαιόλαδο και το ρίχνουμε σε μια άλλη λεκάνη μαζί με το νερό και τα ανακατεύουμε
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό των πορτοκαλιών, το αλάτι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ένα σώμα
- Χύνουμε το υγρό λίγο-λίγο στη λεκάνη που είναι το αλεύρι και ζυμώνουμε σιγά-σιγά με τρόπο που η ζύμη να είναι ξερή σαν του ψωμιού (αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό)
- Αφού το ζυμώσουμε καλά παίρνουμε ένα κομμάτι που χωράει στην παλάμη μας και την τρίβουμε 10 λεπτά το λιγότερο στο σοφρά (χαμηλό τραπέζι σε σχήμα κυλίνδρου). Το κομμάτι αυτό, το κάνουμε σαν μια στρογγυλή πίτα και ανοίγουμε φύλλο με το ξυλίκι (πλάστης)
- Μετά το τυλίγουμε στο ξυλίκι και αφού το ξεπεράσουμε μένει το φύλλο, που το κόβουμε σε κομμάτια λοξά
- Τις δίπλες του κομματιού, τις ενώνουμε στις άκρες και τις σφίγγουμε για να γίνει σωστό το σχήμα του μπακλαβά (δηλαδή ρομβοειδές)
- Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με λάδι και όταν κοχλάσει ρίχνουμε μέσα τους μπακλαβάδες. Το λάδι πρέπει να είναι αρκετό έτσι ώστε να καλύπτονται ολόκληροι κατά τη διάρκεια του ψησίματος
Καλή σας απόλαυση!