Πεντανόστιμη συνταγή για πίτες από την Κάρπαθο

Οι παραδοσιακές πίτες από την Κάρπαθο είναι μια πεντανόστιμη συνταγή με ένα τέλειο ζυμάρι που το γεμίζετε με ό,τι επιθυμείτε. Αυτό που τις ξεχωρίζει είναι το αφράτο ζυμάρι που κρατάει για μέρες.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά

  • Για την ζύμη
  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 50 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 200 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 200 ml γάλα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γ. γεμάτο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 τσιγαρισμένα διάφορα χόρτα με φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο
  • 2 φέτα ανακατεμένη με αυγό
  • 3 ανθότυρο ανακατεμένο με αυγό, ζάχαρη και βανίλια

Εκτέλεση

  • Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ξεκινάμε να ενεργοποιήσουμε πρώτα τη μαγιά. Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και 100 ml (από τα 200) χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε 15-20 λεπτά, μέχρι να αφρίσει το μείγμα, σημάδι ότι η μαγιά άρχισε να δουλεύει.
  • Όση ώρα περιμένουμε, βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το ελαιόλαδο, το γάλα, τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε μέσα τη μαγιά που έχει αφρίσει, το μείγμα με το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό.
  • Ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα μαλακό ζυμάρι. ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 20 ισομεγέθη μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο.
  • Γεμίζουμε με ότι επιλέξουμε, κλείνουμε σε μισοφέγγαρα στρίβοντας τις άκρες καλά και προς τα πάνω, ώστε να αποφύγουμε να χυθεί η γέμιση έξω.
  • Αν θέλουμε αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.

Καλή σας απόλαυση!