Κασιώτικα ντολμαδάκια για να γλύφετε τα δάχτυλα σας

Τα κασιώτικα ντολμαδάκια που φτιάχνουν στην Κάσο είναι μια πεντανόστιμη συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά

  •  1 κιλό κιμά ανάμεικτο
  •  ½ ποτήρι ρύζι καρολίνα
  •  2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  ½-1 κιλό αμπελόφυλλα (αναλόγως το μέγεθός τους) φρέσκα ή άλμη
  •  Ελαιόλαδο ή βούτυρο για την κατσαρόλα

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον πελτέ, το φυτικό βούτυρο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε άλμη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε καυτό νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, απλά τα ζεματίζουμε, να αλλάξουν χρώμα. Στη συνέχεια τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
  • Ανάλογα από το μέγεθος που έχουν τα αμπελόφυλλα, τα κόβουμε στα δύο ή τα τέσσερα. Σχηματίζουμε με το κάθε κομμάτι αρχικά ένα χωνί, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και στη συνέχεια τυλίγουμε σε πολύ μικρό ντολμαδάκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
  • Ανάλογα από το μέγεθος που έχουν τα αμπελόφυλλα, τα κόβουμε στα δύο ή τα τέσσερα. Σχηματίζουμε με το κάθε κομμάτι αρχικά ένα χωνί, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και στη συνέχεια τυλίγουμε σε πολύ μικρό ντολμαδάκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
  • Προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια-μπουκίτσες με μπόλικο λεμόνι.

Καλή σας απόλαυση!