Οι παραδοσιακές κριθαρο- κουλούρες της Κάσου είναι πεντανόστιμα κουλουράκια που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται
Υλικά
- ¾ της κούπας ελαιόλαδο
- 50γρ. φρέσκια μαγιά (2 κουτάκια)
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κύμινο
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1κοφτό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
- 250γρ. κριθαρένιο αλεύρι
Για την επικάλυψη
- 20 κουταλιές της σούπας σουσάμι
- 8 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι
- 3 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
Εκτέλεση
- Αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, με λίγο νερό και λίγο αλεύρι
- Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τ΄αφήνουμε για 15΄
- Κατόπιν βάζουμε το μούλτι όλα τα μυρωδικά μαζί με λίγο αλεύρι και τα θρυμματίζουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά, το λάδι και τα αναμειγνύουμε.
Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά και σιγά σιγά το νερό. - Τα ζυμώνουμε 2΄- 3΄, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και μία πετσέτα και το αφήνουμε για ½ ώρα, να φουσκώσει.
- Μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα, κόβουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη σε μέγεθος ενός καρυδιού και το τοποθετούμε σ’ ένα ποτήρι γεμάτο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού. Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο μπολ με τη ζύμη μας.
- Όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του νερού, σε 30΄περίπου, τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚C στην αντίσταση.
- Βρέχουμε τα σουσάμια και τον γλυκάνισο, τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα.
- Κόβουμε μπαστουνάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τις κουλούρες μας.
30γρ. για μικρές, 35γρ. για μεσαίες, 40γρ. για πιο μεγάλες. - Απλώνουμε τα μπαστουνάκια πάνω στα σουσάμια, για να κολλήσουν και πλάθουμε τις κουλούρες μας.
- Τις τοποθετούμε στο ταψί μας και μόλις τελειώσουμε το πρώτο ταψί, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄.
- Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 30’.
- Μόλις βάλουμε το 1ο ταψί στο φούρνο, αρχίζουμε να πλάθουμε το 2ο.κ.ο.κ.
- Μόλις ψηθούνε οι κουλούρες, τις τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
- Όταν κρυώσουν πρέπει να τις φρίξουμε.
- Τις ξαναβάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130˚C στον αέρα, για 35′ – 45’.
Καλή σας απόλαυση!