Τα ξεροτήγανα στα λέρικα είναι μια γλυκιά συνταγή, που θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλα σας!
Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται
Υλικά
Για το ζυμάρι
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά
- 1 βανίλια
- 25 ml ούζο
- 30 ml ηλιέλαιο
- 150 ml αλισίβα ή σταχτόνερο (προαιρετικά)
Για το πασπάλισμα
- μέλι θυμαρίσιο (κατά προτίμηση)
- κανέλα
- χοντροαλεσμένα καρύδια
- άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε το ζυμάρι, ξεκινάμε με το ούζο, το λάδι, τα αυγά, την αλισίβα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε σε κάδο με γάντζο για πέντε λεπτά και ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε για να πετύχουμε μια σφιχτή ζύμη, χωρίς να κολλάει στο χέρι
- Παίρνουμε ζυμάρι και πλάθουμε μπάλες 100 γρ. περίπου. Βάζουμε σε αλευρωμένο ταψί και σκεπάζουμε με πετσέτα αφήνοντας για 30 λεπτά, να “ξεκουραστεί”
- Αν έχουμε μηχανή για άνοιγμα φύλλου, ξεκινάμε και περνάμε, μέχρι να ανοίξουμε ένα μακρόστενο φύλλο, ψιλό όσο γίνεται για χωριάτικο φύλλο πίτας. Τοποθετούμε σε αλευρωμένο τραπέζι η πάσο και κόβουμε με εργαλείο ρόλερ τις άκρες! Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα
- Βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο σε μικρή κατσαρόλα, για να ζεσταθεί καλά και ξεκινάμε να περνάμε ένα-ένα τα φύλλα. Παίρνουμε δύο πηρούνες και φτιάχνουμε βαρελάκια.
- Βάζουμε σίτα για να φύγει το περιττό λάδι και τοποθετούμε σε πιατέλα ρίχνοντας το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια
Καλή σας όρεξη!