Οι σβίγκοι είναι μια παραδοσιακή γλυκιά συνταγή για λουκουμάδες από την Πάτμο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται
- Για την ζύμη
- Νερό 2 ποτήρια
- Αλεύρι 2 ποτήρια
- Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας
- Αβγά 8
- Βανίλιες 5
Για το σιρόπι
- Νερό 1 ποτήρι
- Μέλι 1 ποτήρι
- Ζάχαρη 2 ποτήρια
- Λεμόνι 2 σταγόνες
- Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο αρκετό για τηγάνι
- Καρύδια χοντροκομμένα
- Κανέλλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και κατόπιν το βούτυρο να λιώσει. Αφού λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, για λίγα λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά . Ρίχνουμε και το λεμόνι.
- Αφού κρυώσει το μίγμα μας, προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και τις βανίλιες και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη μας θα είναι ρευστή.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας κάνοντας μπαλάκι με την ζύμη σχηματίζοντας με το δάχτυλό μας μία μεγάλη τρύπα στην μέση και ρίχνουμε στο καυτό λάδι, χαμηλώνοντας την ένταση της φωτιάς.
- Τηγανίζουμε όλους τους σβίγκους και εν συνεχεία τους ρίχνουμε για δευτερόλεπτα στο σιρόπι μας.
- Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα.