Λόπια κατταβιάς: Δείτε την πεντανόστιμη συνταγή της Ρόδου

Τα λόπια κατταβιάς με σέσκουλα είναι μια πεντανόστιμη συνταγή της Ρόδου που μόλις δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά

  • 600 gr Λόπια Κατταβιάς Καθαρισμένα μουλιασμένα σε νερό όλη νύχτα
  • 80 ml Ελαιόλαδο
  • 150 gr Κρεμμύδια καθαρισμένα κομμένα σε φετούλες
  • 150 gr Καρότα καθαρισμένα κομμένα σε φετούλες
  • 120 gr Σέλερι καθαρισμένο από τις ίνες κομμένο σε φετούλες
  • 300 gr Σέσκλα σέσκουλα – (Καθαρισμένα πλυμένα χοντροκομμένα φύλλα)
  • 2 σκελίδες Σκόρδο
  • 650 gr Ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 λίτρο Ζωμός σπιτικός λαχανικών
  • 1 Πιπεριά καυτερή πλυμένη
  • 1 ματσάκι Δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
  • 2 Ντομάτες κομμένες σε φέτες

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα λόπια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 45΄ ξαφρίζοντας με πλαστική τρυπητή κουτάλα. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί, προσθέτουμε τα σέσκλα , τα καρότα, το σέλερυ , το σκόρδο και τη καυτερή πιπεριά να μαραθούν ανακατεύοντας.
  • Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον σπιτικό ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 20′. Αρτύζουμε με αλάτι , πιπέρι , ζάχαρη, και τη γλυκιά πάπρικα.
  • Ανακατεύουμε , σβήνουμε τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε τα βρασμένα λόπια σε ταψάκι , ρίχνουμε τη σάλτσα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με τις φέτες ντομάτας.
  • Βάζουμε στον φούρνο σε 180 c για 20 ‘, βγάζουμε και σερβίρουμε με τυρί μάντρας , ελιές , σαρδέλες και χωριάτικο ψωμί.

Καλή σας απόλαυση!