Η σούμα είναι το ποτό-ορόσημο της ροδίτικης παράδοσης και αποτελεί το ιδανικότερο συνοδευτικό, για να απολαύσετε τους μεζέδες σας!
Πάμε να δούμε πως παρασκευάζεται
Υλικά
- τσίπουρο (κατά βούληση)
- στέμφυλα (σταφύλια)
- κρασί (ιδανικά λευκό)
Εκτέλεση
- Μαζεύουμε και αλέθουμε τα σταφύλια
- Τα αφήνουμε να γίνουν πολτός και να βράσουν ασταμάτητα για είκοσι περίπου μέρες, μέχρι το μείγμα να γίνει δυνατό
- Τοποθετείται στο καζάνι και επί δύο ώρες ζεσταίνεται στη φωτιά, μέχρι όλο το οινόπνευμα του σταφυλιού να εξατμιστεί
- Ο ατμός περνάει από τον λουλά (μακρόστενος σωλήνας που ενώνει το καζάνι με το ψυγείο), υγροποιείται και ρέει από το στόμιο με την κρυστάλλινη, διάφανη, γνώριμη μορφή
Εις υγείαν!