Τσούκα Ρόδου: Δείτε εδώ τη λαχταριστή συνταγή!

Η Τσούκα είναι μια πεντανόστιμη ροδίτικη συνταγή, που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε!

Η παραδοσιακή συνταγή είναι κατσίκι με τραχανά και πλιγούρι στη γάστρα, αλλά και με το μοσχάρι θα γλύφετε τα δάχτυλα σας…

Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε

Υλικά

  • 1½ κιλό μοσχάρι ή κατσίκι (κομμένο σε μερίδες)
  • 2 φλ. τραχανά ξινό
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ δυόσμο αποξηραμένο
  • 1½ φλ. χυμό ντομάτα (ή τριμμένη ντομάτα)
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.σ κοφτή αλάτι
  • πιπέρι κατά βούληση
  • 2 φλ. νερό

Εκτέλεση

  • Σε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Αφού όλα τα υλικά μπουν στο πήλινο τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Τέλος, περιχύνουμε με το νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τα υλικά. Ανακατεύουμε ξανά για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά είναι σκεπασμένα με το νερό. Σφραγίζουμε την πήλινη γάστρα (Τσούκα) με καπάκι.
  • Ψήνουμε τη Ροδίτικη τσούκα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς Κελσίου στην κάτω σχάρα, για 2 ώρες. Μετά, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30′ ακόμη, μέχρι η επιφάνεια να γίνει τραγανή και ρόδινη σαν την κόρα του ψωμιού.

Καλή σας όρεξη!