Πεντανόστιμα γιαπράκια με κιμά από την Τήλο

Τα γιαπράκια είναι ντολμαδάκια με κιμά τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα. Είναι παραδοσιακό πιάτο που το φτιάχνουν στην Τήλο και σίγουρα αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά χοιρινό
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • ½ κιλό αμπελόφυλλα
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Τον χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 αβγά

Εκτέλεση

  • Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα και τα στραγγίζουμε. Σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  • Στρώνουμε λίγα αμπελόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας και με τα υπόλοιπα τυλίγουμε τη γέμιση φτιάχνοντας γιαπράκια.
  • Τα τοποθετούμε σε σειρά στην κατσαρόλα όπου έχουμε στρώσει τα αμπελόφυλλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μια πρέζα αλάτι και τα καλύπτουμε με ένα πιάτο.
  • Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα.
  • Για το αβγολέμονο (προαιρετικά), χτυπάμε σε βαθύ μπολ τα αβγά με τον χυμό λεμονιών και το ζουμί από τα γιαπράκια, ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και κλείνουμε τη φωτιά.

Έτοιμα για σερβίρισμα. Καλή σας απόλαυση!