Η φάβα είναι ένα παραδοσιακό και νόστιμο φαγητό από την Αμοργό , όπου την λένε το φάβα αντί για η φάβα και την φτιάχνουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται
Υλικά
- 500 γρ. φάβα
- 1 λίτρο νερό
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
- χυμός από 1 λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο αλάτι
Εκτέλεση
- Για να ετοιμάσουμε το αμοργιανό φάβα βάζουμε τη φάβα με το 1 λίτρο κρύο νερό σε μια κατσαρόλα (όχι χύτρα) και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Όταν αρχίσει να φουσκώνει, ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα και έχουμε δίπλα μια κατσαρόλα με νερό καυτό, για να συμπληρώνουμε κάθε που το φάβα κοντεύει να στεγνώσει.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα κι όταν δούμε ότι μαλακώνει και σκάει, αρχίζουμε και το τρίβουμε με την κουτάλα στα τοιχώματα.
- Δεν το περνάμε από τον μύλο ή από το μπλέντερ, αλλά το χοντρολιώνουμε μέσα στην κατσαρόλα, επίμονα με την κουτάλα.
- Υπολογίζουμε περίπου 40 λεπτά για να γίνει το φάβα (ανάλογα με το πόσο καλό- βραστο είναι).
- Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, ανακατεύουμε και το σερβίρουμε είτε ζεστό είτε κρύο, μαζί με ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, λεμόνι και ελαιόλαδο.
Καλή σας απόλαυση!