Η ψημένη ρακή αποτελεί το λικέρ-κέρασμα, που σερβίρουν στην Αμοργό σε γάμους, βαφτίσεις και γιορτές. Συνοδεύεται με γλυκά του κουταλιού, παστέλια, λεμονόφυλλα και ξεροτήγανα.
Πάμε να δούμε πως παρασκευάζεται
Υλικά
- 1.500 ml ρακή
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου
- 2 κλαδάκια φλισκούνι
- 1 κιλό ζάχαρη
Εκτέλεση
- Για να ετοιμάσουμε τη ψημένη ρακή σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ρακή, 750 ml νερό, την κανέλα, τον γλυκάνισο, το φλισκούνι και το φασκόμηλο και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσουν δυνατά τα υγρά
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι για 1-2 λεπτά. Σουρώνουμε σε ένα σκεύος
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να γίνει μια σκουρόχρωμη καραμέλα
- Ανακατεύουμε προς το τέλος με ξύλινη κουτάλα
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και με προσοχή (γιατί θα αφρίσει και θα πιτσιλάει) ρίχνουμε μέσα το μείγμα της ρακής
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ
- Αδειάζουμε σε μπουκάλι
- Σερβίρουμε τη ψημένη ρακή παγωμένη ή σε θερμοκρασία δωματίου
Στην υγειά σας!