Σεφουκλοπιτάκια Αμοργού: Μια νόστιμη συνταγή για χορτοφάγους

Τα σεφουκλοπιτάκια είναι μια συνταγή της Αμοργού με χειροποίητο φύλλο και γεμιστά χόρτα εποχής. Φτιάχνεται εύκολα και αποτελεί ένα νόστιμο σνακ για μέσα στη μέρα.

Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξετε

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml νερό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα και καλά πλυμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 μάτσο μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  • Για να ετοιμάσουμε τα σεφουκλοπιτάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα σέσκουλα για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τα στραγγίζουμε και τα χοντροκόβουμε.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αδειάζουμε σε μπολ μαζί με το λάδι και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
  • Προσθέτουμε τα σέσκουλα, τον μάραθο ή τον άνηθο και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά.

Φύλλο

  • Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι και το λάδι, και τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μας μέχρι να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  • Ρίχνουμε το ξίδι και σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
  • Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό.
  • Το αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με πετσέτα, για περίπου 30 λεπτά.
  • Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, πάχους 2-3 χλστ.
  • Το κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια.
  • Γεμίζουμε κάθε κομμάτι φύλλου με 1 μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες σε πακέτο ή σε τρίγωνο.
  • Πατάμε τις ενώσεις με ένα πιρούνι, ώστε να ενωθούν καλά και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε σε δόσεις τα σεφουκλοπιτάκια και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

Ετόιμα για σερβίρισμα…Καλή σας απόλαυση!