Αμυγδαλωτά: Ένα νόστιμο παραδοσιακό γλυκό της Άνδρου

Τα αμυγδαλωτά είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυκίσματα της Άνδρου καθώς είναι νόστιμα αλλά και εύκολα.

Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξετε

Υλικά

  • 450 γραμ. αμυγδαλόψιχα (ξεφλουδισμένη και αλεσμένη)
  • 240 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 40 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γραμ. ανθόνερο
  • 60 γραμ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 ασπράδια (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 κρόκο αυγού (σε θερμ. δωμ.)
  • 2 βανίλιες

Για την επικάλυψη

  • λίγο ανθόνερο
  • 500 γραμ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 °C.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ρηχές λαμαρίνες.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεσμένο αμύγδαλο.
  • Προσθέτουμε την άχνη και το σιμιγδάλι.
  • Τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
  • Περιχύνουμε με το ανθόνερο και το λιωμένο βούτυρο.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα ασπραδια και το αλάτι.
  • Τα χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα για 3-4΄μέχρι να φουσκώσουν.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο και τις βανίλιες και χτυπάμε με το μίξερ να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Τα προσθέτουμε στο μείγμα των στερεών υλικών.
  • Ζυμώνουμε με το χέρι, με απαλές κινήσεις να ενωθούν τα δύο μείγματα σε μία ζύμη.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα.
  • Την αφήνουμε λίγο να σταθεί και να στεγνώσει (περίπου 1 ώρα).
  • Πλάθουμε μικρά, μακρόστενα αμυγδαλωτα σαν αχλαδάκια. Εάν η ζύμη κολλάει, βουτάμε τα χέρια σε ανθόνερο.
  • Τα αραδιάζουμε στις στρωμένες με λαδόκολλα λαμαρίνες και τα ψήνουμε για περίπου 25΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Για να ξεκολλήσουν από τη λαδόκολλα, τη νοτίζουμε ελαφρώς από την ανάποδη με την παλάμη μας.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  • Τότε, τα αλείφουμε με ανθόνερο με ένα πινέλο και τα κυλάμε στην άχνη, να ενωθούν καλά με τη ζάχαρη. Μπορούμε ένα ένα να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη κουζίνας ή να τα προσφέρουμε σε καραμελόχαρτα.

Καλή σας απόλαυση!