Μπαλότα Ανάφης: Τι είναι και πώς φτιάχνεται

Η μπαλότα ή σκορδομπάλοτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Ανάφη. Πρόκειται για πεντανόστιμα μακαρόνια που πρέπει να δοκιμάσετε!

Πάμε να δούμε πώς θα τα φτιάξετε

Υλικά 

  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  4 σκελίδες σκόρδο, βρασμένες για 15-20 λεπτά σε ένα μπρίκι με νερό για να μαλακώσουν, στραγγισμένες
  •  2 φλιτζ. τσαγιού πολτοποιημένες ώριμες και σφιχτόσαρκες ντομάτες
  •  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι
  •  ξερή μυζήθρα τριμμένη, για να προσθέσετε από πάνω

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε το αλεύρι και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό, ανακατεύοντας με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία, αλλά σφιχτή.
  • Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη, περίπου στο μέγεθος καρυδιού, και πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια τα πλάθουμε με τις παλάμες μας σε κορδόνια όσο πιο λεπτά μπορούμε.
  • Τα ρίχνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λεπτή λινή ή βαμβακερή πετσέτα, για να μην κολλήσου.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να κοχλάσει και ρίχνουμε τα μακαρόνια.
  • Τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  • Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σκόρδα, πιέζοντάς τα με ξύλινη κουτάλα για να λιώσουν.
  • Ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα και ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο.
  • Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα και από πάνω ρίχνουμε τριμμένο τυρί.

Καλή σας απόλαυση!