Η μπαλότα ή σκορδομπάλοτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Ανάφη. Πρόκειται για πεντανόστιμα μακαρόνια που πρέπει να δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε πώς θα τα φτιάξετε
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 σκελίδες σκόρδο, βρασμένες για 15-20 λεπτά σε ένα μπρίκι με νερό για να μαλακώσουν, στραγγισμένες
- 2 φλιτζ. τσαγιού πολτοποιημένες ώριμες και σφιχτόσαρκες ντομάτες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- ξερή μυζήθρα τριμμένη, για να προσθέσετε από πάνω
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό, ανακατεύοντας με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία, αλλά σφιχτή.
- Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη, περίπου στο μέγεθος καρυδιού, και πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια τα πλάθουμε με τις παλάμες μας σε κορδόνια όσο πιο λεπτά μπορούμε.
- Τα ρίχνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λεπτή λινή ή βαμβακερή πετσέτα, για να μην κολλήσου.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να κοχλάσει και ρίχνουμε τα μακαρόνια.
- Τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
- Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σκόρδα, πιέζοντάς τα με ξύλινη κουτάλα για να λιώσουν.
- Ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα και ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα και από πάνω ρίχνουμε τριμμένο τυρί.
Καλή σας απόλαυση!