Πετεινός πατίδο: Μια παραδοσιακή συνταγή από την Αντίπαρο

Ο πετεινός πατίδο είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Αντίπαρο για κόκορα γεμιστό. Τα πιάτα με γεμιστά κρέατα είναι σήμα κατατεθέν των νησιών, αλλά συνήθως πρόκειται για το πασχαλινό κατσίκι ή αρνί. Εδώ γεμίζεται ο κόκορας και είμαστε σίγουροι πως μόλις δοκιμάσετε θα γλύφετε τα δάχτυλα σας!

Πάμε να δούμε πως θα τον φτιάξετε

Υλικά

  • 1 πετεινός (κόκορας) χωριάτικος και αλανιάρης
  • εντόσθια πετεινού (καρδιά-συκώτι-στομάχι)
  • 1 καρβέλι ψωμί μπαγιάτικο
  • 3 κ.σ φυτίνη
  • 3 κ.σ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 κ.σ γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά πρώτα τον πετεινό με ζεστό νερό και τον αφήνουμε να στραγγίσει.
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και στη συνέχεια ρίχνουμε τα εντόσθια ψιλοκομμένα να καβουρδιστούν.
  • Μετά ρίχνουμε την ψίχα του ψωμιού θρυμματισμένη.
  • Καβουρδίζουμε καλά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσουν.
  • Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, και το τυρί και γεμίζουμε τον πετεινό.
  • Όταν τελειώσει, ρίχνουμε το γάλα, τον ράβουμε με βελόνα καλά και τον βάζουμε να βράσει.
  • Με το ζουμί φτιάχνουμε σούπα αυγολέμονο.
  • Βάζουμε τον κόκορα στο φούρνο να ροδίσει, αφού τον έχουμε τον έχουμε βουτυρώσει λίγο.

Έτοιμος για σερβίρισμα. Καλή σας απόλαυση!