Κολοκυθόπιτα γλυκιά με σιμιγδάλι από την Ίο

Η κολοκυθόπιτα γλυκιά με σιμιγδάλι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που φτιάχνουν στην Ίο και μόλις δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά

  • ½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κ.σ ξύδι
  • 4 κ.σ λάδι
  • ¼ κ.γλ. μπέικιν μπάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1¼ φλ. ζεστό νερό (περίπου)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη (τριμμένη και στυμμένη χωρίς υγρά)
  • 2 κ.σ σιμιγδάλι
  • 4 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα
  • ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • ½ φλ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά) ½ φλ. καρύδι τριμμένο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια.
  • Ξεκουράζουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά περίπου.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε 4 φύλλα.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ.
  • Βάζουμε δυο φύλλα στο ταψί ραντίζοντας τα ελαφρά με λίγο λάδι και προσθέτουμε τη γέμιση κολοκύθας.
  • Σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ενδιάμεσα.
  • Γυρίζουμε τις άκρες σε κόθρο.
  • Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα να ροδίσει το φύλλο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει η γλυκιά κολοκυθόπιτα και την πασπαλίζουμε με κανέλα.

Καλή σας απόλαυση!