Δείτε την συνταγή για ξεροτήγανα από τα Ηράκλεια

Τα ξεροτήγανα είναι μια πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή από την Ηρακλειά. Είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα που φτιάχνεται με σουσάμι και μέλι!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά

  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  μέλι για το σερβίρισμα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Για τη ξεροτή’ανα, ξεκινάμε και σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι, προσθέτουμε το μετρημένο λάδι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται για να σχηματιστεί μια τραχιά ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια (ή με τον γάντζο του μίξερ) μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και απαλή.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 30 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε 6-7 κομμάτια.
  • Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ένα κομμάτι σε μεγάλο φύλλο μέτριου πάχους (περίπου 0,5 εκ.). Kόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους περίπου 3 εκ.
  • Πιάνουμε τις λωρίδες ανά τρεις και ενώνουμε τις άκρες τους πιέζοντάς τες να κολλήσουν καλά μεταξύ τους, σχηματίζοντας μακρόστενα κουλούρια.
  • Τα βάζουμε σε ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι για να μην κολλήσουν και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Συνολικά φτιάχνουμε περίπου 20 κομμάτια.
  • Βάζουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, με τη στάθμη του να φτάνει τα 3-4 εκ. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα ξεροτή’ανα σε δόσεις για 1 λεπτό, τουμπάροντάς τα μια-δυο φορές, μέχρι να ξεραθούν, να γίνουν άκαμπτα και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
  • Τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Καλή σας απόλαυση!