Η ματσάτα Σίφνου είναι ένα παραδοσιακό πιάτο του νησιού των Κυκλάδων με ζυμαρικά κουνέλι και τυρί.
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε
Υλικά
- 400 γρ. ματσάτα (ή ταλιατέλες)
- 1 κουνέλι, κομμένο σε 8 μερίδες
- 250 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, χοντροκομμένο
- 2 σέλερι, χοντροκομμένα
- 3 φέτες μπέικον
- 500 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 70 γρ. πελτές ντομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 1 φύλλο δάφνης
- 5-6 κεδροκούκουτσα (σε σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200 γρ. ημίσκληρο ή σκληρό κυκλαδίτικο τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο
Εκτέλεση
- Αλατίζουμε το κουνέλι.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα το σοτάρουμε στα 30 ml λάδι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μπέικον και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
- Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά και ρίχνουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τη δάφνη, τα κεδροκούκουτσα και νερό που να σκεπάσει τα υλικά.
- Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Αφήνουμε το κουνέλι να κρυώσει στην κατσαρόλα, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ξεψαχνίζουμε.
- Σουρώνουμε τα υγρά της κατσαρόλας σε άλλη κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθούν στα 200 ml (περίπου όσο 1 φλιτζάνι).
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Ρίχνουμε το κρέας στη σάλτσα, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, να σωθούν τα υγρά.
- Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
- Σερβίρουμε τη ματσάτα με κουνέλι με το τριμμένο τυρί.
Καλή σας απόλαυση!