Καρπουζόπιτα: Μια νόστιμη και δροσερή συνταγή από τη Μήλο

Η καρπουζόπιτα είναι μια δροσερή κυκλαδίτικη συνταγή από τη Μήλο. Είναι νόστιμη και ελαφριά και είμαστε σίγουροι πως θα γλύφετε τα δάχτυλα σας.

Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε

Υλικά

Για το σιρόπι (προαιρετικό)

  • 350 γρ. χυμό καρπουζιού
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • Για την πίτα
  • 1 κιλό καρπούζι, καθαρισμένο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. μέλι
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 κ.σ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/5 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. βούτυρο, για το ταψί
  • 30 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Κόβουμε το καρπούζι σε μικρά κομμάτια, αφαιρούμε τα κουκούτσια, και βάζουμε τα κομμάτια μέσα σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ.
  • Πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας για να φύγουν 350 γρ. από την υγρασία. Δεν θέλουμε να το λιώσουμε τελείως.
  • Ρίχνουμε τον χυμό του καρπουζιού σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη, και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το σιρόπι είναι προαιρετικό.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, το μέλι, το καλύπτουμε με μεμβράνη, και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 λεπτό να λιώσουν.
  • Ρίχνουμε στο μπολ με το καρπούζι, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο, το λιωμένο βούτυρο με το μέλι, 50 γρ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ., απλώνουμε το μισό σουσάμι, και ρίχνουμε το μείγμα με το καρπούζι.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού με τη βοήθεια της κουτάλας.
  • Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο σουσάμι, βάζουμε λίγα κομμάτια από το υπόλοιπο βούτυρο, και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε το ταψί στην άκρη μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι.

Καλή σας απόλαυση!