Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται
Υλικά
- 250 γρ. καφεμάτικα φασόλια
- 2 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ
- 2 κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο με το χέρι σε μικρές μπουκιές
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού βούτυρο αιγοπρόβειο
Εκτέλεση
- Για να φτιάξουμε τα καφεμάτικα φασουλάκια Μυκόνου, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά τα φασόλια, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τα υπερκαλύψει κατά 5 εκ. και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 800 ml νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει ζουμερό, αλλά όχι σούπα.
Για την τηγάνιση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή τη γλίνα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομματάκια ψωμιού μέχρι να καψαλιστούν και να γίνουν τραγανά. Αδειάζουμε σε μπολ.
- Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε το ξίδι, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί και αδειάζουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα φασόλια και το ρύζι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ξίδι.
- Αφήνουμε λίγο να ξεθυμάνει και προσθέτουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα καφεμάτικα και το ρύζι.
- Ανακατεύουμε απαλά, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε στα πιάτα.
- Ρίχνουμε σε κάθε πιάτο και τα ξεροτηγανισμένα ψωμάκια και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ραντίζουμε κάθε πιάτο με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση!