Καλόγερος Νάξου: Μόλις τον δοκιμάσετε θα γλύφετε τα δάχτυλα σας!

Ο καλόγερος Νάξου είναι μια πεντανόστιμη συνταγή που φτιάχνουν στο νησί και πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε! Είμαστε σίγουροι πως θα ξετρελαθείτε.

Πάμε να δούμε πώς θα τον φτιάξεται

Υλικά 

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • 1 μεγάλη ντομάτα σε φέτες (ξεσποριασμένη)
  • 1 μικρή πιπεριά σε φέτες
  • 4 κ.σ. ξινή μυζήθρα
  • 250 γραμ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει σε χοντρές φέτες
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Πρέζα θρούμπι ή ρίγανη

Για το κοκκινιστό κρέας

  • 400 γραμ. μοσχάρι (σπάλα)
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σ. πελτέ
  • 400 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/3 της κούπας κόκκινο κρασί
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το κρέας σε 4 φέτες λίγο μικρότερες από το μέγεθος κάθε μελιτζάνας.
  • Ζεσταίνουμε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Στεγνώνουνε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί.
  • Ροδίζουμε το μοσχάρι για 4-5’ να κάνει κρούστα κι αναποδογυρίζουμε.
  • Το ροδίζουμε κι από την άλλη πλευρά για 2-3’.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3’ να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ.Σοτάρουμε για 1’ τρίβοντας τον πελτέ στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματα του.
  • Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αρωματίζουμε με δαφνόφυλλο και μπαχάρι. Συμπληρώνουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
  • Σκεπάζουμε το κρέας, χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15’ μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει δέσει η σάλτσα του κοκκινιστού.
  • Μέχρι να βράσει το μοσχάρι, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες για γέμισμα.

Για τις μελιτζάνες

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και δημιουργούμε 4 μισά μελιτζάνας.
  • Με κοφτερό μυτερό μαχαίρι χαράζουμε διαγώνια την σάρκα της μελιτζάνας χωρίς να κόψουμε καθόλου την φλούδα.
  • Χαράζουμε μόνο στο εσωτερικό της.
  • Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι μέσα στην χαραγμένη σάρκα.
  • Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο θρούμπι ή ρίγανη.Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει η σάρκα της μελιτζάνας για περίπου 30’
  • Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες, με ένα κουτάλι πιέζουμε την μαλακή σάρκα της, ώστε να δημιουργήσουμε θήκη στην μέση.

Στήσιμο καλόγερου στο ταψί

  • Βάζουμε το κοκκινιστό κρέας μέσα στη μελιτζάνα με λίγη δεμένη σάλτσα από το κοκκινιστό
  • Από πάνω βάζουμε 1 κουτ.σ. ξινή μυζήθρα.
  • Ακουμπάμε από μια λεπτή φέτα ντομάτας.Ακουμπάμε από μια λεπτή φέτα ντομάτας.
  • Καλύπτουμε με μια φέτα γραβιέρας η άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει, και από πάνω μια φέτα πιπεριάς.
  • Γαρνίρουμε κάθε καλόγερο.
  • Ψήνουμε τον καλόγερο Νάξου σε καλά προ θερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στη μεσαία σχάρα για 10’ να λιώσουν τα τυριά και να καλύψει η λιωμένη γραβιέρα την μελιτζάνα.

Καλή σας απόλαυση!