Ο καλόγερος Νάξου είναι μια πεντανόστιμη συνταγή που φτιάχνουν στο νησί και πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε! Είμαστε σίγουροι πως θα ξετρελαθείτε.
Πάμε να δούμε πώς θα τον φτιάξεται
Υλικά
- 2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
- 1 μεγάλη ντομάτα σε φέτες (ξεσποριασμένη)
- 1 μικρή πιπεριά σε φέτες
- 4 κ.σ. ξινή μυζήθρα
- 250 γραμ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει σε χοντρές φέτες
- Λίγο αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο
- Πρέζα θρούμπι ή ρίγανη
Για το κοκκινιστό κρέας
- 400 γραμ. μοσχάρι (σπάλα)
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 3 κουτ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ.σ. πελτέ
- 400 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1/3 της κούπας κόκκινο κρασί
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρέας σε 4 φέτες λίγο μικρότερες από το μέγεθος κάθε μελιτζάνας.
- Ζεσταίνουμε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Στεγνώνουνε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί.
- Ροδίζουμε το μοσχάρι για 4-5’ να κάνει κρούστα κι αναποδογυρίζουμε.
- Το ροδίζουμε κι από την άλλη πλευρά για 2-3’.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3’ να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ.Σοτάρουμε για 1’ τρίβοντας τον πελτέ στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αρωματίζουμε με δαφνόφυλλο και μπαχάρι. Συμπληρώνουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε το κρέας, χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15’ μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει δέσει η σάλτσα του κοκκινιστού.
- Μέχρι να βράσει το μοσχάρι, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες για γέμισμα.
Για τις μελιτζάνες
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και δημιουργούμε 4 μισά μελιτζάνας.
- Με κοφτερό μυτερό μαχαίρι χαράζουμε διαγώνια την σάρκα της μελιτζάνας χωρίς να κόψουμε καθόλου την φλούδα.
- Χαράζουμε μόνο στο εσωτερικό της.
- Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι μέσα στην χαραγμένη σάρκα.
- Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Πασπαλίζουμε με λίγο θρούμπι ή ρίγανη.Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει η σάρκα της μελιτζάνας για περίπου 30’
- Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες, με ένα κουτάλι πιέζουμε την μαλακή σάρκα της, ώστε να δημιουργήσουμε θήκη στην μέση.
Στήσιμο καλόγερου στο ταψί
- Βάζουμε το κοκκινιστό κρέας μέσα στη μελιτζάνα με λίγη δεμένη σάλτσα από το κοκκινιστό
- Από πάνω βάζουμε 1 κουτ.σ. ξινή μυζήθρα.
- Ακουμπάμε από μια λεπτή φέτα ντομάτας.Ακουμπάμε από μια λεπτή φέτα ντομάτας.
- Καλύπτουμε με μια φέτα γραβιέρας η άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει, και από πάνω μια φέτα πιπεριάς.
- Γαρνίρουμε κάθε καλόγερο.
- Ψήνουμε τον καλόγερο Νάξου σε καλά προ θερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στη μεσαία σχάρα για 10’ να λιώσουν τα τυριά και να καλύψει η λιωμένη γραβιέρα την μελιτζάνα.
Καλή σας απόλαυση!