Site icon RestartTourism

Κίτρο: Ένα… γλυκό ταξίδι στη Νάξο

Το κίτρο είναι το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνεται στη Νάξο και θα σας ταξιδέψει με τον πιο γλυκό τρόπο στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί!

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε

Υλικά

  • 500 γρ. κίτρο (κομμένο, πλυμένο, καθαρισμένο)
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 650 ml νερό

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα κίτρα καλά με ένα σφουγγάρι
  • Με τρίφτη χειρός τρίβουμε το εξωτερικό τους για να φύγει όλο το κίτρινο μέρος
  • Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα του κίτρου χωρίς να πάρουμε πολύ από το άσπρο
  • Κόβουμε σε μικρές λωρίδες και τυλίγουμε σαν σαλιγκαράκι κρατώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν αυτό είναι δύσκολο μπορούμε να κόψουμε μικρές λωρίδες όπως θα κόβαμε χοντρό το κυδώνι για γλυκό ή να κόβουμε σε τρίγωνα του ίδιου περίπου όγκου
  • Ζυγίζουμε τα κομμάτια και σημειώνουμε το βάρος για να κρατήσουμε τις αναλογίες στα άλλα δύο υλικά
  • Σε νερό που βράζει, βάζουμε τις φλούδες του κίτρου και βράζουμε για 5 λεπτά
  • Στραγγίζουμε
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες δυο φορές
  • Μετά και τον τρίτο βρασμό ελέγχουμε αν οι φλούδες ξεπίκρισαν, δοκιμάζοντας κομματάκι. Επίσης ελέγχουμε αν μαλάκωσαν, (θα πρέπει να τρυπιέται εύκολα με οδοντογλυφίδα). Αν αυτό δεν έχει επιτευχθεί, βράζουμε άλλη μια φορά πάντα σε βραστό νερό
  • Στραγγίζουμε και όταν κρυώσει, μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια στρωμένη με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε τουλάχιστον για 2 ώρες
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Για κάθε 500 γρ. φρούτου θα χρειαστούμε 650 γρ. ζάχαρη και 650 ml νερό
  • Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά
  • Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε ακόμη 10 λεπτά. Αφήνουμε να μείνει για 24 ώρες και τότε δένουμε το σιρόπι
  • Μόλις δέσει το σιρόπι προσθέτουμε το χυμό ενός μέτριου λεμονιού και το βγάζουμε από τη φωτιά
  • Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν

Καλή σας απόλαυση!

Exit mobile version